WiFi klok met de ESP32 OLED

Geplaatst op

WiFi klok

Deze WiFi klok - internet klok, NTP klok - is opgebouwd uit slechts één enkele component, of twee als je de USB kabel meetelt. Het bordje dat hiervoor gebruikt wordt, is de "NodeMCU ESP32 OLED" en is een ESP32 gebaseerd bordje (ESP-WROOM32). De ESP32 chip heeft ingebouwde WiFi waarmee je een verbinding met het een internet kan maken via je draadloze router. Verder is dit bord ook voorzien van een 0,96 inch OLED display, met een resolutie van 128x64 pixels. Ideaal dus om een klein klokje te maken dat verbinding maakt met het internet om steeds de correct tijd aan te geven.

Hardware

Omdat de NodeMCU ESP32 OLED module alles aan boord heeft dat nodig is voor een internet klok, hoef je niet eens de pinnetjes die bij het bordje worden geleverd, te solderen. Een ideaal projectje als je nog niet vertrouwd bent met de soldeerbout, maar je wel aan de slag wil met een ESP32. Verder heb je wel een USB kabel nodig om het bord te programmeren, maar hoogst waarschijnlijk heb je er reeds enkele rondslingeren. Indien niet, vergeet zeker geen micro-usb kabel bij te kopen.

NodeMcu ESP32 OLED ModuleDe NodeMcu ESP-32 met OLED is een bordje met een ESP-WROOM-32 WIFI module en een 0.96″ OLED display. Direct leverbaar € 20,70
Micro USB kabel 50cm blauwDeze micro USB kabel is geschikt om de Arduino Leonardo of andere randapparatuur op de computer aan te sluiten. Direct leverbaar € 2,65

Software

Voor dit project wordt ervan uitgegaan dat je de standaard Arduino IDE software gebruikt, en weet hoe je een programma in een arduino kan laden.

Alle extra stappen die je dient te doorlopen om dit project werkend te krijgen, worden hier uitgebreid beschreven.

Wat, hoe, waar

Kortweg: een klok, via WiFi en NTP, het internet.

Maar u heeft vermoedlijk graag iets meer informatie;

 

WiFi router

Deze klok verbindt ten eerste met een WiFi router (ook gekend als access point of kort AP). U dient dus de SSID en WiFi wachtwoord van uw router te kennen, en dit in de code in te vullen zodat de klok met de WiFi router verbinding kan maken. Zonder internet verbinding kan deze klok niet werken, of geeft in ieder geval niet de correcte tijd aan.

 

NTP server

Vervolgens gaat de klok op zoek naar een NTP server (of Network Time Protocol server), en kan zolang de internet verbinding actief blijft, op regelmatige tijdstippen opnieuw syncroniseren, om een zo correct mogelijk tijd steeds weer te geven.

 

Display

De informatie die op het display verschijnt is als volgt:

  • Tijd in uren:minuten:seconden
  • Datum in dag-maand-jaar
  • Icoontje om aan te geven of de WiFi verbinding nog actief is.

Uiteraard kan dit de code worden aangepast, om de tijd en datum in het formaat te tonen die u wenst.

 

Bij het opstarten, als de klok een verbinding tracht te maken met de draadloze router en NTP server, zal een status bar verschijnen met de titel van het project.

Eens alles verbonden en gesynchroniseerd is, verschijnt de tijd en datum, die elke seconde ververst.

Tijd, datum en WiFi statusOpstart scherm
Huidige pagina 1. Intro 1. Intro 2. Voorbereidingen 3. Code Geschreven door Website

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit