Bouw zelf een Bluetooth Lichtkrant

Geplaatst op
Het is verrassend hoe snel je iets leuks kunt bouwen met een Arduino en wat standaard modules. Deze Bluetooth Lichtkrant is daar een mooi voorbeeld van. Een erg leuk project voor beginnende- en gevorderde elektronica hobbyisten. Deze lichtkrant is uitgerust met bluetooth, dat maakt het mogelijk om de tekst te veranderen vanaf je mobiele telefoon! De lichtkrant bewaard de boodschap in zijn EEPROM geheugen zodat de boodschap niet verloren gaat als je lichtkrant uit zet.
Voorbeeld lichtkrant Voorbeeld lichtkrant

Benodigdheden

Arduino Uno R3 - clone Of een Arduino Nano 1x € 9,95 € 9,95 Bestellen MAX7219 4x Dot matrix module Dit is het display, je hebt er minimaal 1 nodig, 2 is nog mooier! 1x € 8,50 € 8,50 Bestellen HC-06 Bluetooth module met adapter Dit is de HC-06 Bluetooth Slave, je hebt er 1 nodig 1x € 7,50 € 7,50 Bestellen 1/4w Metaalfilm weerstand 5,6K ohm 1% De spanningsdeler voor de Bluetooth module 1x € 2,95 € 2,95 Bestellen 1/4w Metaalfilm weerstand 10K ohm 1% De spanningsdeler voor de Bluetooth module 1x € 2,95 € 2,95 Bestellen Adapter 5V 1A - 5,5mm x 2,1mm Voor extra power, USB kan niet voldoende leveren 1x € 5,00 € 5,00 Bestellen DC socket inbouw 5,5mm x 2,1mm 1x € 2,25 € 2,25 Bestellen Totaal: € 39,10

Het Schema:

In het schema zie je hoe alles aangesloten moet worden. Als je nu al een draaierig gevoel krijgt van al die draadjes, kijk dan niet te veel naar het geheel maar probeer de modules één voor één te beschouwen en aan te sluiten. Je zult zien dat het mee valt.

In het schema staat slechts één viervoudige dot matrix led module, in werkelijkheid kun je er twee aan elkaar koppelen voor een dubbele breedte!
Aansluitschema lichtkrant Aansluitschema lichtkrant
De bluetooth module vergt wel iets extra aandacht. De bluetooth communicatiesignalen (TX en RX) werken namelijk op 3,3 volt terwijl de Arduino met 5 volt werkt. De twee weerstanden zorgen ervoor dat de 5 volt van Arduino wordt teruggebracht tot ongeveer 3,3 volt.

De voeding:
Je ziet dat er een 5 volt voeding gebruikt wordt. Dat moet. Een Arduino, aangesloten op USB kan niet genoeg stroom leveren om de led matrix te voeden, zeker niet bij een dubbele matrix.

Arduino Library en Sketch:

De Arduino sketch maakt gebruik van twee externe libraries, om deze te installeren zoek je in de library manager naar MD_MAX72xx. Installeer vervolgens MD_Max72xx en MD_Parola
Lichtkrant   USB Arduino Library Lichtkrant USB Arduino Library
De juiste module instellen:
Na de installatie van de libraries, moeten we de MD_Max72xx library vertellen welke led matrix module wij gebruiken.

Ga op de harde schijf op zoek naar het bestand: MD_MAX72xx.h
(waarschijnlijk in de folder C:\Users\jouw naam\Documents\Arduino\libraries\MD_MAX72XX\src\)

De Arduino Sketch:

Dan kunnen we nu de sketch in laden.
Kopieer de sketch en plak de code in de Arduino software, selecteer de juiste com port en type Arduino en druk op upload!
Als alles goed is (en waarom zou dat niet?) zie je nu de boodschap “Hello, please send a new message over bluetooth”. Hoogste tijd dus om de Android App te installeren op je telefoon en via bluetooth een nieuwe boodschap te sturen!

De Android App:

Om de tekst op de lichtkrant te veranderen hebben we een Bluetooth terminal programma nodig, bijvoorbeeld de Serial Bluetooth Terminal van Kai Morich, via de App Store.
Serial Bluetooth Terminal Serial Bluetooth Terminal
De werking van de App spreekt redelijk voor zich maar in de video laat ik het stap voor stap zien.
Bluetooth terminal Bluetooth terminal
Opgelet: Apple’s iOS kan niet verbinden met de gebruikte bluetooth module, dit werkt dus alleen met Android apparaten.

Bekijk de video

Zijn er nog onduidelijkheden? In deze video kun je alles nog eens rustig bekijken.

Geschreven door Bart VennekerBart Venneker is elektronica hobbyist en maakt leerzame video’s over elektronica, Arduino en 3d printers.Website | Youtube


Beoordelingen

-
Duidelijk uitgelegd
hoop nog vele leuke items
-
Erg duidelijk uitgelegd en voor iedereen te maken.
-
Perfect. Zeer duidelijke illustratie.

Wij horen graag uw mening