De LCD display module

Geplaatst op
1602 LCD Display1602 LCD Display

Hoe werkt het 1604 lcd display?

Het 1602 LCD display werkt op basis van de HD44780 microcontroller, deze microcontroller bevat 248 karakters, welke in de chip zijn 'gebrand' (ROM), daarnaast kunnen er nog 8 eigen karakters worden opgeslagen (RAM) om te weergeven.

Verder bevat het display backlight, welke afhankelijk van de versie geel, groen, rood of blauw licht uitstraald. De meest bekende versie heeft groene verlichting. Het licht van de LCD kan worden aangepast met een potentiometer (variabele weerstand), maar vaak wordt een weerstand van 220 ohm gebruikt. Ook kan de contrast van de letters worden ingesteld met een potentiometer (10K).

Het LCD heeft een parallele interface, wat betekend dat de microcontroller op verschillende lijnen aangesloten moet worden om de juiste delen aan te spreken.

Register select (RS): Deze pin bepaald waar in het geheugen van het LCD geschreven moet worden; het data register, voor het schrijven van karakters naar het scherm, of naar het instructie register, om commando's te geven.

Read/Write (R/W): Lees of schrijf toestand.

Enable: Schrijven wel of niet toestaan

Data (D0 -D7): De data die naar het display wordt geschreven.
HD44780 karakter setHD44780 karakter set
1602 LCD Pinout1602 LCD Pinout

4 bit en 8 bit modus

Het LCD kan in 2 modi draaien; 4 bit en 8 bit. Dit heeft betrekking op het aantal lijnen waarover de data wordt geschreven naar het display. Data dat naar het display word geschreven is altijd 8 bit lang, wanneer het LCD over 4 bit wordt aangesproken moet de data dus in 2 keer worden verzonden. Het voordeel hiervan is dat er in totaal maar 6 I/O pinnen aangesloten hoeven te worden in plaats van de 10 pinnen in 8 bit modus.

Wanneer er moet worden gelezen van het display moet R/W ook aan een I/O pin worden verbonden, maar deze is in dit voorbeeld verbonden aan ground (altijd schrijven).

LiquidCrystal Library

Omdat het aanspreken van de juiste registers lastig kan zijn, is voor het LCD natuurlijk ook een library beschikbaar voor de Arduino. Deze library komt standaard bij de Arduino software, waardoor het niet eens nodig is extra bestanden te downloaden.

Zoals in het voorbeeld hiernaast te zien is, is de initialisatie met deze library heel simpel. Voor het schrijven van tekst hoeft alleen het aantal karakters op het scherm (bijvoorbeeld 16 x 2) en het gewenste bericht in te worden gesteld.

Eigen karakters toevoegen

In het geheugen van het LCD display kunnen 8 karakters worden toegevoegd met 5x8 pixels. Deze moeten naar het display worden geschreven als een array van 8 bytes. Ook dit is erg makkelijk te doen door middel van de library, zoals in het code-voorbeeld hiernaast te zien is.
Custom karakters LCD displayCustom karakters LCD display

I2C interface module

Met de I2C interface module worden nog meer pinnen bespaard. Deze module heeft slechts 2 data lijnen nodig om het LCD display aan te sturen. Let er wel op dat de baud rate op 115200 staat!
I2C LCD interface moduleDeze module realiseert een snelle I2C interface met de bekende LCD displays (16x02, 16x04 en 20x04), wat de besturing van deze displays stukken makkelijker en zuiniger met I/O pinnen maakt.Direct leverbaar € 2,10

LiquidCrystal Library I2C

Er is een aangepast versie van de LiquidCrystal library beschikbaar om het display over I2C aan te spreken. Deze kunt u met onderstaande knop downloaden. De zip moet vervolgens in de Arduino library folder ( %HOMEPATH%\Documents\Arduino\libraries ) worden uitgepakt om te gebruiken.

Zoals in het code voorbeeld hiernaast te zien is, is het LCD display nog op dezelfde wijze aan te sturen. Op de I2C module zit ook nog een ingebouwde potentiometer voor de contrast van de karakters.
16x2 Karakters lcd module blauw 5VDit LCD heeft ruimte voor display met 2 regels van 16 tekens. Het display heeft witte tekst op een blauwe achtergrond en gebruikt de HD44780 'parallel interface' chipset en werkt op 5V.Direct leverbaar € 3,90
20x4 Karakters lcd module blauwDit is een standaard display met 4 regels van 20 tekens. Het heeft witte tekst op een blauwe achtergrond en gebruikt de HD44780 'parallel interface' chipset.Direct leverbaar € 9,10
Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

The Netherlands Blanka
Tabel klopt trouwens niet, de rechterhelft bevat Katakana, geen Cyrillisch en accentletters. Kolom 0000 is voor eigen tekens, en 0001, 1000 en 1001 zijn bij mij leeg.
Geplaatst op 
The Netherlands Blanka
Let wel op dat er enorm veel kwaliteitsverschil in de schermen is. De meeste blauwe in de arduino-starterkitjes hebben vaak een contrast van minder dan 1:5 en kijkhoeken van niks, met een enorme hoeveelheid ghosting. Beter heb je een witte-backlight FSTN type, dan komt het contrast boven de 1:10 en zijn de kijkhoeken beter, en nog mooier zijn de recente OLED versies. Qua prijs/prestatie vind ik de VA displays het fijnste, die zijn écht zwart-wit (negatief dus witte letters), kijkhoeken en contrast bijna op OLED niveau en nog wel onder de 10€. Misschien kan OC wat meer opties aanbieden.Ik zoek ook nog een mooi zwart-wit game-scherm, +/- 128x128 pixels, goed contrast en kijkhoeken, 4 a 5 cm diagonaal en minimaal 30fps met een UNO/Leonardo. Had een OLED over I2C, maar die halen maar 1fps.
Geplaatst op 
The Netherlands Anoniem
Interessant artikel, afbeeldingen zijn sinds kort echter niet meer zichtbaar.
Geplaatst op 
The Netherlands Anoniem
Heldere en frisse uitleg. Bravo
Geplaatst op 
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit