De MQ gas sensor modules

Geplaatst op
MQ gas sensor modules MQ gas sensor modules

De MQ gas sensor

De MQ serie van gas sensoren bestaat momenteel uit 17 verschillende sensoren om de concentratie van verschillende gassen te meten. Deze componenten bevatten een klein warmte element met daarbij een gas sensor welke gevoelig is voor een bepaald gas. De sensoren geven een analoog signaal van de gas-concentratie en zijn vrij gemakkelijk aan te sluiten.

Wanneer deze sensor geen gas detecteerd zal de output spanning laag zijn. Als de gas concentratie groter wordt, zal de uitput spanning van deze sensor hoger worden.
MQ sensor diagram MQ sensor diagram
MQ sensor formaat MQ sensor formaat

Het verwarmingselement

Het verwarmingselement en de spanning hierop is erg belangrijk. Sommige MQ sensoren hebben een verwarmingselement dat op 2V werkt, andere op 5V en bij enkele sensoren moet dit in stappen worden verhoogd. Dit kan via een microcontroller het gemakkelijkste worden opgelost met een PWM signaal (met bijvoorbeeld een transistor aangezien het verwarmingselement veel stroom vraagt).

De sensoren met een element dat 5V of 6V vraagt, kunnen gemakkelijk 50 a 60 graden celcius warm worden. Verder moet het element ongeveer 3 minuten voor-verwarmen voordat de output stabiel genoeg wordt om uit te lezen.

Burn-in

Sommige MQ sensoren vereisen ook een 'burn-in', ook wel 'preheat' genoemd. Dit betekend dat het verwarmings element 12 tot 24 uur moet inbranden. Bij aanschaf van deze modules moeten deze als eerst 12 tot 24 uur op de vereiste spanning worden aangesloten om zo betrouwbaardere resultaten te geven.

Raadpleeg voor deze gegevens altijd de datasheet!

De MQ gas sensor module

Gelukkig heeft deze MQ sensor serie ook een een MQ sensor module serie. Deze modules hebben de nodige elektronica om de sensor aan te sturen met als toevoeging een potmeter voor een digitaal trigger signaal.

+5V -----> 5V
DOUT -----> 0V of 5V (gevoeligheid instelbaar met potmeter)
AOUT -----> Analoge output
GND -----> GROUND

De MQ sensor uitlezen met de Arduino

Het uitlezen van de sensor met Arduino vereist weinig code, met analogRead kan de huidige waarde worden gelezen.
MQ-3 Alcohol sensor MQ-3 Alcohol sensor
Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit