Wij zijn geopend! Bestellingen worden vandaag verzonden tot 14.00 uur. Houdt rekening met vertragingen.

DONOFF iot licht dimmer

Geplaatst op

MOSFET control circuit

Dit is het belangrijkste deel van de DONOFF elektronica. D2, D3, R3, R4 en C2 functioneren als een laagvermogen 15 Volt spanningsbron om de gate van Q1 te sturen. De gate van de MOSFET wordt in rust door R7 naar GND getrokken (MOSFET schakelaar “open” – LED lamp is Uit). Om de MOSFET te sluiten moet de optocoupler de gate naar 15 Volt trekken (MOSFET schakelaar “closed” – LED lamp is Aan). De Optocoupler (U1), R6 en R7 gebruiken ongeveer 2.2mA (15v/(150+6800)). C2 dient als energiebuffer en D2 zorgt ervoor dat de energie niet weglekt als de gelijkgerichte spanning (MAINS-DC) onder de 15 Volt komt. Samen met de Zener Diode D3 blijft de stuurspanning voor de gate van Q1 tussen 12.5 – 15 Volt (Q1 is volledig gesloten als de gate spanning Vgs > 10 Volt is).
Gate Fall Time Gate Fall Time
Gate Fall time Max. Gate Fall time Max.
De spanning is normaal 15 Volt maar zakt naar 13 Volt bij 100% PWM (de MOSFET is dan constant gesloten)

De stroom die door R4 loopt is ook ongeveer 2.2mA, wat ervoor zorgt dat R4 zo’n 0.7 Watt (I2 * R = 4.8 * 150) in warmte moet omzetten. De temperatuur van R4 wordt maximaal 15°C hoger dan de omgevingstemperatuur. Het is dan ook noodzakelijk dat voor R4 een 400 Volt 2 Watt weerstand wordt gebruikt (een beetje over gedimensioneerd).

Weerstand R6 zorgt ervoor dat de stroom door de optocoupler en de gate van Q1 wordt beperkt.
C1 filtert de “MAINS” DC spanning.
Huidige pagina 5. MOSFET control circuit 1. Introductie 2. Project Doelstellingen 3. De Elektronica 4. Mains AC naar DC 5. MOSFET control circuit 6. Optocoupler circuit 7. ESP8266 Microprocessor 8. 3v3 DC voeding 9. De Firmware 10. Upload Firmware 11. Eerste keer opstarten 12. Telnet server 13. DONOFF bouwen Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit