Programmeren met micro:bit: Creëer je eigen digitale dobbelsteen

Geplaatst op

Wil je leren hoe je je eigen digitale dobbelsteen kunt maken met behulp van een micro:bit? Goed nieuws! Het is niet alleen mogelijk, maar ook verrassend eenvoudig. In deze blogpost gaan we stap voor stap door het proces heen, zodat je aan het eind je eigen interactieve dobbelsteen hebt.

Wat is een micro:bit?

Voordat we beginnen, laten we eerst even bespreken wat een micro:bit eigenlijk is. Een micro:bit is een klein programmeerbaar computersysteem dat is ontworpen om kinderen (en volwassenen!) te leren coderen. Het heeft verschillende functies, zoals een LED-matrix, knoppen, bewegingssensoren, en kan eenvoudig worden geprogrammeerd met behulp van de web-based programmeeromgeving.

Onderdelen van een micro:bit Onderdelen van een micro:bit

Wat echt leuk is aan de micro:bit, is dat je er zoveel dingen mee kunt doen. Het is niet alleen beperkt tot het maken van een digitale dobbelsteen zoals we in deze blog laten zien. Je kunt de micro:bit programmeren om muziek te maken, robots te besturen, spelletjes te spelen, wetenschappelijke proefjes te doen en nog veel meer. Je kunt de micro:bit ook aansluiten op andere apparaten en sensoren om nog interessantere projecten te bedenken.

Het beste van de micro:bit is dat het een open uitnodiging is om te leren en te ontdekken. Je kunt ermee spelen en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden opdoen in programmeren en probleemoplossing. Het is een geweldig hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie, coderen of gewoon iets nieuws wil leren!

Alle onderdelen van een micro:bit Alle onderdelen van een micro:bit

Benodigdheden

Klaar om je digitale dobbelsteen te maken met een micro:bit? Pak je micro:bit, het piepkleine, krachtige brein van dit hele avontuur. En dan heb je natuurlijk een USB-kabel nodig, de onmisbare levenslijn die je micro:bit en computer verbindt. Maar wacht even, zijn we iets vergeten? Oh ja, een computer met internettoegang! Maar aangezien je dit nu leest, denk ik dat je dat laatste puntje al helemaal onder de knie hebt. Goed bezig!

BBC micro:bit v2 Direct leverbaar € 17,65 Micro USB kabel 100cm blauw - 30AWG Direct leverbaar Of bestel de micro:bit Go bundel € 3,20 Totaal € 20,85

Stap 1: Ga naar de MakeCode-editor

Klaar voor stap 1? We gaan naar de wondere wereld van de MakeCode-editor. Dit is de plek waar onze micro:bit tot leven komt en waar we hem vertellen wat hij moet doen. Het is net als het commandocentrum van een ruimteschip, maar dan op je computerscherm.

Je vraagt je misschien af, hoe kom ik in deze magische plek? Nou, het is eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft alleen maar naar makecode.microbit.org te navigeren door te klikken op deze link. Ja, dat is het echt! Geen geheime wachtwoorden of ingewikkelde protocollen. Sluit je micro:bit aan op de computer, klik op de link en voila, je bent er!

Nu je in de MakeCode-editor bent, ben je klaar om de micro:bit te programmeren en je digitale dobbelsteen tot leven te brengen!

Stap 2: Start een nieuw project

Klik op 'New Project' en geef het een naam, bijvoorbeeld "Digitale Dobbelsteen". Nu ben je klaar om te beginnen met programmeren!

Makecode nieuw project Makecode nieuw project

Stap 3: Het programmeren van de dobbelsteen

En nu bereiden we ons voor op de leukste stap van dit avontuur: het programmeren van onze digitale dobbelsteen! Maak je geen zorgen, het is geen hogere wiskunde of iets ingewikkelds. Het is eigenlijk net zoiets als het spelen met virtuele Lego-blokken.

Dat klopt, je hoeft alleen maar de juiste blokken te pakken en ze op de juiste plek te slepen in onze MakeCode-editor. Het is net alsof je een puzzel aan het oplossen bent, maar in plaats van een plaatje krijg je een volledig werkende digitale dobbelsteen!

Shake it

Nu is het tijd voor actie! Zoek in de MakeCode-editor naar het tabblad "Input". Klik erop en je zult een aantal opties zien. We zijn op zoek naar het "Shake" blok. Dat is de ster van de show in deze stap. Pak dat "Shake" blok en sleep het naar je speelveld.

Maar pas op! Je zult daar een paar andere blokken zien rondhangen: "forever" en "onstart". Ze lijken misschien interessant, maar laat je niet afleiden. Voor dit project hebben we ze niet nodig. Dus, negeer ze gewoon en focus op ons "Shake" blok.

Dat is het, je bent er! Je bent officieel aan het programmeren met de micro:bit!

Micro:bit likes to shake it Micro:bit likes to shake it

Schakel het LED paneel in

Nu willen we het "show number" blok in actie brengen. Ga naar het tabblad “Basic”, waar je het "show number" blok kan vinden, wachtend om in de spotlight te stappen.

Pak het "show number" blok en sleep het precies in het midden van je "shake" blok. Zoals het perfect passende stukje van een puzzel.

Toon een nummer op het LED display Toon een nummer op het LED display

Voeg wat wiskunde toe

Na het slepen van het "show number" blok in ons "shake" blok, gaan we een beetje wiskunde toevoegen. Dus, ga naar het "Math" tabblad en vind het "pick random" blok. Pak dit blok en plaats het in het "show number" blok.

Nu, we willen dat onze dobbelsteen werkt zoals een echte dobbelsteen, toch? Dus veranderen we de getallen in het "pick random" blok naar 1 en 6. Maar weet je wat het leuke is van een digitale dobbelsteen? Je kunt het veranderen naar wat je maar wilt! Dus voel je vrij om andere getallen te gebruiken als je dat wilt. Het is jouw dobbelsteen, dus jij maakt de regels!

Kies een nummer tussen 1 en 6 Kies een nummer tussen 1 en 6

Stap 4 Test je code

Nou, kijk eens aan! We hebben onze dobbelsteen gecodeerd en nu is het tijd om hem in actie te zien. Maar hoe doen we dat, vraag je je misschien af? Het is eigenlijk net zo makkelijk als alles wat we tot nu toe gedaan hebben.

Links in de MakeCode-editor zie je een kleine simulatie van de micro:bit. Dit is onze eigen persoonlijke testzone, een virtuele micro:bit waar we onze code kunnen uitproberen. Klik op de "shake" knop en zie wat er gebeurt. Als alles goed is gegaan, zou je een willekeurig getal tussen 1 en 6 - of wat je ook hebt gekozen - moeten zien verschijnen.

Maar dat is niet alles! We kunnen onze code ook naar de echte micro:bit sturen. Verbind je micro:bit via de USB-kabel met je computer. Klik dan op de "Download" knop in de MakeCode-editor om de code naar je micro:bit te sturen. En voila, je hebt zojuist je eigen digitale dobbelsteen geprogrammeerd!

Nu, elke keer dat je je micro:bit schudt, zal hij een nieuw getal tonen, net als een echte dobbelsteen. Dus ga je gang, schud hem en kijk welk getal er verschijnt. Veel plezier met je nieuwe digitale dobbelsteen!

Test je programma Test je programma

Extra Functies voor Je Digitale Dobbelsteen

Zodra je vertrouwd bent met het programmeren van je digitale dobbelsteen, waarom zou je dan niet proberen om wat extra functies toe te voegen? De micro:bit heeft genoeg mogelijkheden om je project naar een hoger niveau te tillen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het toevoegen van geluidseffecten? Elke keer dat je de dobbelsteen 'gooit', zou de micro:bit een leuk geluid kunnen maken. Of misschien wil je een soort overwinningsdans programmeren voor wanneer je een zes gooit. De LED's op de micro:bit kunnen allerlei patronen en animaties weergeven, dus laat je fantasie de vrije loop!

Het is jouw project, dus voel je vrij om te experimenteren en te ontdekken wat er mogelijk is. Met een beetje verbeeldingskracht en wat programmeervaardigheden kun je je digitale dobbelsteen omtoveren tot iets echt speciaals!

BBC micro:bit v2De BBC micro: bit v2 is een minicomputer die is ontworpen om het coderen leuk en gemakkelijk te leren maken. De micro: bit v2 is volledig programmeerbaar, zodat je alle ideeën gemakkelijk tot leven kan brengen! Van het maken van games tot het maken van muziek en zelfs het besturen van robots. Direct leverbaar € 17,65

Conclusie

Je hebt zojuist met succes je allereerste digitale dobbelsteen geprogrammeerd met behulp van een micro:bit. Applaus voor jezelf, want je hebt een belangrijke stap gezet in de wereld van het coderen!

Maar onthoud, dit is nog maar het begin. Met je nieuwe micro:bit-vaardigheden ligt een hele wereld van creatieve projecten voor je open. Je zou kunnen proberen om je dobbelsteen verder te personaliseren. Misschien wil je andere getallen gebruiken, of misschien wil je bepaalde uitkomsten koppelen aan specifieke animaties. De mogelijkheden zijn eindeloos!

En als je eenmaal vertrouwd bent met het programmeren van je micro:bit, kun je ook andere projecten proberen. Van het creëren van muziek tot het maken van interactieve games, de micro:bit kan het allemaal.

Dus, houd je nieuwsgierigheid levend, blijf experimenteren en blijf leren. Wie weet wat voor geweldige dingen je nog meer kunt creëren met je micro:bit!

Veel succes met je coderingsreis en vergeet vooral niet om plezier te hebben!

Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit