Sonoff Slimme Schakelaars Getest: Welke Past het Beste bij Jou?

Geplaatst op

De wereld wordt elke dag slimmer, en dat geldt ook voor onze huizen. Met de snelle vooruitgang in technologie zijn slimme schakelaars steeds populairder geworden en bieden ze een nieuw niveau van gemak, comfort en energie-efficiëntie. Een van deze merken die zich onderscheidt op het gebied van slimme huisautomatisering is Sonoff. In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op de verschillende Sonoff slimme huisapparaten en een vergelijking maken om je te helpen bij het kiezen van het juiste apparaat voor jouw behoeften.

Maak je huis slim met Sonoff Maak je huis slim met Sonoff

De Verschillende Sonoff schakelaars

Sonoff is een gerenommeerd merk dat zich toelegt op het ontwikkelen van innovatieve, betaalbare en betrouwbare slimme schakelaars. Hun productportfolio is breed en bevat enkele van de meest populaire slimme schakelaars op de markt.

Sonoff smart home Sonoff smart home

Sonoff Basic / Mini / Pro

De Sonoff Basic is de instapversie van de slimme schakelaar en biedt een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing voor het op afstand bedienen van verlichting en apparaten. Het kan eenvoudig worden geïntegreerd met spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa en is ideaal voor mensen die nieuw zijn in de wereld van slimme verlichting.

De Sonoff Mini is een compactere versie van de Basic, ontworpen om in bestaande schakeldozen te passen. Dit maakt het ideaal voor integratie in bestaande verlichtingsinstallaties zonder de noodzaak voor ingrijpende aanpassingen. De Mini is compatibel met zowel Wi-Fi als mobiele netwerken en biedt dezelfde basisfunctionaliteiten als de Basic, maar met een verbeterd en minder opvallend ontwerp.

De Sonoff Pro, aan de andere kant, is een geavanceerdere slimme schakelaar die extra functionaliteiten biedt, zoals scènes en timers. Dit stelt gebruikers in staat om hun verlichting en apparaten te bedienen volgens vooraf ingestelde schema's en gepersonaliseerde scenario's. De Pro-serie is geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar meer geavanceerde automatiseringsmogelijkheden en nauwkeurige controle over hun slimme apparaten.

Sonoff Muurschakelaars

De Sonoff Muurschakelaar is een inbouwschakelaar die naadloos in een standaard Europese schakeldoos past. Het beschikt over aanraakbediening en kan worden gepersonaliseerd met aangepaste etiketten voor de bedieningsknoppen. Deze schakelaar biedt een geavanceerder ontwerp dan de Basic en zorgt voor een moderne uitstraling in huis.

Sonoff Sockets

De Sonoff Socket is een slimme stekker die direct op een bestaand stopcontact kan worden aangesloten. Hiermee kan je niet alleen verlichting, maar ook andere elektronische apparaten op afstand bedienen. Het is eenvoudig te installeren en werkt met zowel Wi-Fi als mobiele netwerken, waardoor het zich onderscheidt als een veelzijdige en gebruiksvriendelijke oplossing.

Sonoff Verlichting

Sonoff Lampen zijn slimme LED-lampen die rechtstreeks op de bestaande fittingen kunnen worden aangesloten. Ze bieden instelbare helderheid en kleurtemperaturen, wat zorgt voor gepersonaliseerde verlichtingsscenario's. Deze lampen zijn ideaal voor energiebesparing en het creëren van een sfeer die past bij je stemming.

Sonoff LED-strips zijn veelzijdige, energiezuinige verlichtingsopties voor thuis en op kantoor. Ze zijn eenvoudig op maat te knippen en bieden sfeervolle verlichting die je via een smartphone-app of spraakassistenten zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri kunt bedienen. Pas helderheid, kleurtemperatuur en kleur aan en stel scènes en routines in voor verschillende situaties.

Sonoff Zigbee

Sonoff Zigbee-producten omvatten schakelaars, sensoren en andere apparaten die gebruikmaken van het Zigbee communicatieprotocol. Dit zorgt voor een betere compatibiliteit met andere Zigbee-geschikte slimme apparaten en een verbeterde stabiliteit van het netwerk. Het stelt gebruikers in staat om een uitgebreider en geïntegreerd smarthome-systeem te creëren met apparaten van verschillende merken en fabrikanten.

Sonoff NSPanel (Pro)

De Sonoff NSPanel is een geavanceerde en stijlvolle muurschakelaar die wordt geleverd met een ingebouwd touchscreen. Dit maakt het mogelijk om niet alleen de verlichting te bedienen, maar ook andere slimme apparaten in je huis. De Pro-versie biedt extra functionaliteiten, zoals scènes en timers, waardoor gebruikers hun verlichting en apparaten volgens vooraf ingestelde schema's kunnen bedienen. Het NSPanel (Pro) onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Sonoff TH

De Sonoff TH-serie omvat slimme schakelaars met geïntegreerde temperatuur- en vochtigheidssensoren. Deze schakelaars stellen gebruikers in staat om apparaten, zoals verwarming of airconditioning, te bedienen op basis van vooraf ingestelde temperatuur- en vochtigheidswaarden. Dit zorgt voor een comfortabelere en energiezuinigere woonomgeving. De Sonoff TH-serie is ideaal voor mensen die hun huisautomatisering verder willen uitbreiden en nauwkeurige controle over hun klimaatbeheersing wensen.

Sonoff Camera

De Sonoff Camera is een slimme beveiligingscamera die naadloos integreert met het Sonoff ecosysteem. Het biedt real-time videostreaming en bewegingsdetectie, waardoor gebruikers hun huis of kantoor op afstand kunnen monitoren. Met de mogelijkheid om meldingen te ontvangen bij ongebruikelijke activiteiten en tweerichtingsaudio voor communicatie, onderscheidt de Sonoff Camera zich als een uitgebreide en betrouwbare beveiligingsoplossing binnen het assortiment van Sonoff-producten.

Sonoff RF Bridge

De Sonoff PIR3, DW2 en BridgeR2 zijn slimme beveiligingsapparaten die gebruikmaken van RF-technologie (radiofrequentie) om draadloos samen te werken en een geïntegreerde beveiligingsoplossing te bieden. De PIR3 is een bewegingssensor die ongewenste beweging in een ruimte detecteert, terwijl de DW2 deur- en raamsensoren de open- of geslotentoestand van deuren en ramen bewaken. De BridgeR2 fungeert als een centrale hub die de signalen van de PIR3 en DW2 ontvangt en deze doorstuurt naar een smartphone of ander besturingssysteem. Dankzij de RF-technologie kunnen de sensoren effectief en draadloos communiceren, wat zorgt voor een eenvoudige installatie van het beveiligingssysteem.

Sonoff Switchman

De Sonoff Switchman is een innovatieve en veelzijdige schakelaar die de besturing van verschillende apparaten in je huis of kantoor mogelijk maakt. Deze schakelaar is ontworpen om de gebruiker de mogelijkheid te bieden om meerdere apparaten met één enkele schakelaar te bedienen, wat zorgt voor gemak en efficiëntie. Het unieke aan de Sonoff Switchman is de mogelijkheid om zowel fysieke schakelaars als draadloze bedieningselementen te combineren, waardoor het een ideale oplossing is voor mensen die hun bestaande schakelaars willen behouden terwijl ze profiteren van de voordelen van slimme technologie. De Switchman kan worden geïntegreerd met spraakassistenten en mobiele apps, zodat gebruikers op afstand toegang hebben tot hun apparaten en verlichting, en ondersteunt tevens de koppeling met andere Sonoff-producten voor een naadloze smarthome-ervaring.

Begrijp de Verschillen: RF, Wi-Fi en Zigbee in Slimme Systemen

In de wereld van slimme apparaten en domotica zijn RF, Wi-Fi en Zigbee drie prominente draadloze communicatietechnologieën die elk hun eigen unieke kenmerken en toepassingen bieden. Deze technologieën spelen een cruciale rol bij het mogelijk maken van draadloze connectiviteit en interoperabiliteit tussen verschillende slimme apparaten in een huis- of kantoornetwerk.

RF (434MHz) oftewel radiofrequentie, is een draadloze communicatiemethode die signalen over lange afstanden kan verzenden zonder afhankelijk te zijn van een internetverbinding. RF-communicatie wordt vaak gebruikt in afstandsbedieningen, garagedeuropeners en andere apparaten die eenvoudige opdrachten verzenden. Het voordeel van RF is dat het een betrouwbare en energiezuinige oplossing biedt, maar het mist de afstand en geavanceerde functies die Wi-Fi en Zigbee bieden. RF schakelaars van Sonoff kunnen op een afstand van maximaal 10 meter met onderstaande afstandsbedieningen worden geschakeld.

Wi-Fi is een veelgebruikte draadloze techiek die gegevens uitwisselt via je eigen netwerk en internettoegang biedt. Wi-Fi wordt vaak gebruikt in slimme apparaten zoals thermostaten, beveiligingscamera's en slimme verlichting, vanwege de eenvoudige integratie met bestaande netwerken en brede compatibiliteit met andere apparaten en diensten. Wi-Fi biedt een groter bereik en hogere gegevensoverdrachtssnelheden in vergelijking met RF, maar kan meer energie verbruiken en vatbaar zijn voor netwerkverstoringen. Wanneer een apparaat over Wi-Fi werkt, kan deze niet alleen in je huis, maar overal ter wereld worden bestuurd. Wi-Fi apparaten van Sonoff kunnen door middel van de eWeLink APP van Sonoff worden aangestuurd.

eWelink APP eWelink APP

Zigbee is een draadloze communicatiestandaard die speciaal is ontworpen voor domotica en het Internet of Things (IoT). Zigbee maakt gebruik van een mesh-netwerkstructuur, wat betekent dat apparaten binnen het netwerk niet alleen met elkaar communiceren, maar ook signalen doorgeven aan andere apparaten. Dit zorgt voor een groter bereik en een betere betrouwbaarheid van het signaal. Zigbee is energiezuinig, veilig en kan een groot aantal apparaten ondersteunen, waardoor het ideaal is voor grootschalige smarthome-ecosystemen. Echter, Zigbee-apparaten vereisen vaak een speciale hub om te functioneren, wat een extra investering kan betekenen. Voor Zigbee apparaten van Sonoff raden wij deze dongle aan:

Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus ZBDongle-EOntdek de Sonoff Zigbee 3.0 USB Dongle Plus ZBDongle-E, de ultieme smart home-integratieoplossing. Verbeter uw domotica-ervaring met naadloze compatibiliteit, plug-and-play-gemak en langeafstandsconnectiviteit. Direct leverbaar € 22,00

De eWeLink App

De eWeLink app is een gebruiksvriendelijke en veelzijdige mobiele applicatie die speciaal is ontworpen om het bedienen en beheren van slimme apparaten eenvoudiger te maken. Het biedt een centrale interface voor het koppelen, bedienen en automatiseren van een breed scala aan compatibele slimme apparaten, waaronder die van het populaire merk Sonoff.

Met de eWeLink app kun je jouw slimme Wi-Fi apparaten op afstand bedienen via je smartphone of tablet, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot je domoticasysteem. Je kunt apparaten in- en uitschakelen, timers instellen, scènes creëren en zelfs apparaten groeperen op basis van hun locatie of functie. De app biedt ook real-time monitoring van apparaten, zodat je altijd op de hoogte bent van de huidige status en het energieverbruik van je slimme apparaten.

Een van de belangrijkste voordelen van de eWeLink app is de compatibiliteit met spraakassistenten zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri. Dit betekent dat je jouw slimme apparaten kunt bedienen met eenvoudige spraakopdrachten, waardoor je domotica-ervaring nog intuïtiever en handsfree wordt.

De eWeLink app is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar biedt ook een hoge mate van aanpassingsmogelijkheden en uitbreidbaarheid. Met ondersteuning voor IFTTT (If This, Then That) kun je geavanceerde automatiseringsregels maken en je slimme apparaten koppelen aan een breed scala aan andere diensten en toepassingen.

Je kunt de eWeLink app downloaden op de volgende APP stores:

Situaties waarbij een Sonoff de redding kan bieden

Transformeer je huis in een slimme en geautomatiseerde leefruimte met Sonoff-producten. Hieronder staan tien voorbeelden van hoe je Sonoff-apparaten kunt gebruiken om alledaagse problemen in huis op te lossen en het comfort en de efficiëntie te verbeteren.

Automatisch uitschakelen van vergeten apparaten

Probleem: Het vergeten uit te schakelen van huishoudelijke apparaten kan leiden tot onnodig energieverbruik en mogelijke veiligheidsrisico's, zoals brandgevaar door een oververhit strijkijzer of kachel.

Oplossing: Gebruik de Sonoff POW om het energieverbruik te monitoren en stel timers in om apparaten automatisch uit te schakelen na een bepaalde tijd. Door het apparaat te koppelen aan je smartphone, krijg je een melding wanneer het energieverbruik van een aangesloten apparaat abnormaal hoog is. Zo kun je tijdig ingrijpen en ongelukken voorkomen. Bovendien draagt het bij aan energiebesparing en een lagere energierekening.

SONOFF POW Origin Smart Power Meter-schakelaar (POWR2-upgradeversie)SONOFF POW Origin (de upgradeversie van POW R2) is een vermogensmeterschakelaar, een nieuw geüpgradede ESP32-chip die 200% sneller is dan de vorige ESP8622-chip. Direct leverbaar € 21,65

Regelen van de garagedeur op afstand

Probleem: Je bent vergeten de garagedeur te sluiten of wilt deze openen voor iemand terwijl je niet thuis bent, waardoor je mogelijk een veiligheidsrisico loopt of iemand laat wachten.

Oplossing: Gebruik de Sonoff SV om je garagedeur op afstand te bedienen via je smartphone, zodat je deze kunt openen of sluiten wanneer dat nodig is. Dit biedt niet alleen gemak, maar ook gemoedsrust, omdat je altijd weet dat je garagedeur veilig gesloten is. Bovendien kun je met de Sonoff SV ook andere toepassingen bedienen, zoals hekken, slagbomen of zelfs de deur van een dierenverblijf.

Sonoff SV - Safe Voltage WiFi Draadloze SwitchSonoff is een betaalbare oplossing voor huis automatisering (domotica). Deze switch is gebaseerd op de bekende ESP8266 en werkt over een WiFi verbinding waarmee apparaten via de cloud in en uit kunnen worden geschakeld. Direct leverbaar € 7,60

Slimme verlichting voor een gezellige sfeer

Probleem: Het handmatig aan- en uitschakelen van verlichting kan tijdrovend zijn, daarnaast zijn de meeste lampen beperkt tot alleen aan / uit met wit licht.

Oplossing: Gebruik de Sonoff LED-strips of de Sonoff-lampen om je verlichting op afstand te bedienen via je smartphone. Hierdoor kun je gemakkelijk de juiste sfeer creëren en energie besparen door de verlichting alleen aan te zetten wanneer dat nodig is. De Sonoff LED-strips zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden aangebracht op elk oppervlak, terwijl de Sonoff-lampen worden geleverd in verschillende kleuren en vormen om aan jouw individuele behoeften te voldoen. Met deze slimme verlichtingsoplossingen kun je altijd de perfecte ambiance creëren in elke kamer van jouw huis.

SONOFF L3 RGB Smart LED-stripverlichting-5M/16.4FtBen je op zoek naar een meer romantische sfeer in je leven? Probeer SONOFF's nieuwe L3 RGB slimme LED-stripverlichting. Direct leverbaar € 26,00

Automatische temperatuurregeling

Probleem: Het handmatig regelen van de temperatuur in huis kan tijdrovend en energieverspillend zijn. Daarnaast is het vervelend om in een huis te komen dat erg koud of warm is.

Oplossing: Gebruik de Sonoff TH producten om de temperatuur in huis automatisch te regelen op basis van vooraf ingestelde schema's of de actuele temperatuur. Met de smartphone-app of door middel van timers kun je de verwarming of airco op afstand in- en uitschakelen, zodat je in een aangename temperatuur thuiskomt. Zelfs als je op het werk bent of onderweg bent in de auto. Zo bespaar je energie en kun je jouw huis altijd op de ideale temperatuur houden.

SONOFF TH Origin slimme schakelaar voor temperatuur- en vochtigheidsbewaking (TH10/16 upgradeversie) 16ASONOFF TH Origin (de upgradeversie van TH10/TH16) is een slimme schakelaar voor temperatuur- en vochtigheidsbewaking met REAL -chip. Direct leverbaar € 17,50

Slimme beveiliging voor vakantiehuis

Probleem: De eigenaar van een vakantiehuis wil de veiligheid van het pand verbeteren wanneer het huis niet in gebruik is. Ze willen de mogelijkheid hebben om op afstand toezicht te houden en te controleren of er ongewenste bezoekers zijn.

Oplossing: De Sonoff Camera is een geschikt product voor deze situatie. Deze slimme camera kan eenvoudig in het vakantiehuis worden geïnstalleerd, en biedt de eigenaar de mogelijkheid om op afstand real-time videobeelden te bekijken via de eWeLink-app op hun smartphone. De camera heeft ook bewegingsdetectie, waardoor de eigenaar een melding krijgt wanneer er beweging wordt gedetecteerd in het huis.

SONOFF CAM Slim Wi-Fi Slimme BeveiligingscameraOp zoek naar een slimme thuisbeveiligingscamera die dag en nacht een duidelijk en veilig zicht op je huis biedt? Zoek niet verder dan de SONOFF CAM Slim Wi-Fi Smart Security Camera. Direct leverbaar € 31,70

Koffiezetapparaat automatiseren

Probleem: Een gebruiker wil 's ochtends wakker worden met vers gezette koffie, maar is niet technisch onderlegd en wil geen ingewikkelde oplossingen.

Oplossing: Door de Sonoff S26 socket tussen het koffiezetapparaat en het stopcontact te plaatsen, kan de gebruiker eenvoudig een tijdschema instellen via de eWeLink-app. Het koffiezetapparaat wordt automatisch ingeschakeld op het gewenste tijdstip, zodat de gebruiker wakker wordt met vers gezette koffie zonder technische obstakels.

Sonoff S26 R2 Smart Socket - WiFi Socket met EU Plug (F) - RandaardeMet deze Sonoff S26 Smart socket wordt ieder apparaat een IOT (internet of things) apparaat welke door middel van de telefoon overal ter wereld kan worden in en uitgeschakeld. Huisautomatisering is nog nooit zo gemakkelijk geweest! Direct leverbaar € 12,00

Bedienen van slaapkamer apparaten

Probleem: Een gebruiker wil meerdere elektronische apparaten in zijn slaapkamer bedienen, zoals een luchtbevochtiger, ventilator en nachtlampje, met één enkele schakelaar.

Oplossing: De Sonoff Wi-Fi muurschakelaars met drie kanalen maken het mogelijk om meerdere apparaten tegelijk te bedienen. Gebruikers kunnen scènes instellen, zoals een "slaapmodus", die automatisch alle apparaten tegelijkertijd aan- of uitschakelt. Bovendien kunnen ze hun apparaten bedienen met spraakopdrachten via compatibele spraakassistenten.

Sonoff T3 Muurschakelaar - T3EU3C - WiFi + RF - ZwartUpgrade je slimme huis met de Sonoff T3EU3C-TX Wi-Fi wandmontage schakelaar in het zwart - een strakke, veelzijdige oplossing voor moeiteloze bediening van verlichting en apparaten. Ervaar gemak en stijl vandaag nog! Direct leverbaar € 34,65

Het Laatste Woord: Sonoff Slimme Schakelaars en de Toekomst van jouw huis

En zo zijn we aan het einde gekomen van onze avontuurlijke reis door het slimme universum van Sonoff. We hebben de wondere wereld van slimme schakelaars verkend en ontdekt hoe deze kleine technologische wonderen je leven gemakkelijker, comfortabeler en zelfs veiliger kunnen maken.

Dus, welke Sonoff-schakelaar is de perfecte match voor jou? Is het de no-nonsense Basic, de kleine maar krachtige Mini, of misschien de geavanceerde en verfijnde Pro? Het antwoord ligt in je eigen handen. Of beter gezegd, in de palm van je hand, op het scherm van je smartphone. Want met Sonoff en de eWeLink-app, ben jij degene die de touwtjes in handen heeft.

Maar wees gewaarschuwd: zodra je de wondere wereld van Sonoff betreedt, is er geen weg meer terug. Je zult al snel merken dat je hele huis een stuk slimmer is geworden, en wie weet, misschien zelfs een beetje wijzer. Dus ga je gang, maak de sprong en voeg een vleugje techniek toe aan je dagelijkse routine met de slimme schakelaars van Sonoff.

Geschreven door Website Ik ben geïnteresseerd in elektronica, programmeren en vooral de combinatie hiertussen. Voor Opencircuit schrijf ik onder andere blogs waarin ik de werking van elektronica en modules uitleg.

Reacties

Spain Martin
Over het algemeen werken ze goed, het ideaal zou zijn dat de brug die werkt met de RF433-frequentie andere bedieningselementen herkent om alles vanuit dezelfde applicatie te kunnen beheren en niet toevlucht te nemen tot andere merken die dat wel doen.
Geplaatst op 
Denmark Anton
Je bent heel goed in het bespreken van Sonoff-stekkers en schakelaars. Onlangs heb ik besloten om slimme stekkers te kopen. Maar er zijn veel slimme stekkers, ik kan geen goede beslissing nemen. Vertel mij alstublieft welk veilig en duurzaam product.
Geplaatst op 
Opencircuit
We have a type C/F socket available from Sonoff, which might be compatible with Danish power sockets: https://opencircuit.nl/product/sonoff-s26-r2-smart-socket-wifi-socket-eu-plug.Also for type E sockets we have an option available: https://opencircuit.nl/product/sonoff-s26-r2-smart-socket-wifi-socket-be-frType K sockets are not supported by Sonoff yet.
Geplaatst op 
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit