Ets gereedschap

Het voordeel van zelf een print ontwikkelen, is dat je de printplaat volledig kan afstemmen op jouw toepassing. Dit ziet er ook veel professioneler uit om te gebruiken.
4 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Ets gereedschap

Hoe kan ik zelf een printplaat ontwikkelen?

Het voordeel van zelf een print ontwikkelen, is dat je de printplaat volledig kan afstemmen op jouw toepassing. Dit ziet er ook veel professioneler uit om te gebruiken. Om zelf een printplaat te ontwikkelen moet je een aantal tools gebruiken. Je zal de oppervlakte van de print chemisch behandelen (etsen) om zo bepaalde delen van de oppervlakte op te lossen. Op deze manier worden je sporen volgens je eigen ontwerp gemaakt.


Eerst moet het ontwerp gemaakt worden. Dit kan in speciale programma’s, specifiek voor het ontwerpen van printplaten. Hierna moet de print belicht worden met UV-licht. Dit kan door middel van UV-lampen in een lichtbak. Belangrijk is om eerst de beschermingsfolie van de printplaat af te halen en het negatief van het ontwerp, geprint op transparant papier of plastic op de print te plaatsen. Op deze manier wordt de beschermlaag van het koper op de plekken waar het koper niet gewenst is verwijderd, waardoor deze met etsmiddel weggespoeld kan worden.


Nu het printontwerp op de print staat, kun je beginnen met het etsen. Als etsmiddel wordt er aangeraden om ijzer-III-chloride (FeCl3) te gebruiken. Dit is het makkelijkste in gebruik. Eerst moet de etsvloeistof aangemaakt worden. Voor gebruik moet deze opgewarmd worden tot ongeveer 40°C. Doe hierna de print in de vloeistof en beweeg deze met een pincet. Tijdens dit proces zouden alle banen duidelijk zichtbaar moeten worden en wordt het materiaal onder het koper zichtbaar. Spoel hierna de print af met water zodat alle ets vloeistof is verwijderd.


De laatste stap is de nabewerking. Hierbij wordt de fotolak verwijderd. Dit kan gedaan worden met spiritus, aceton of alcohol. Hierna moeten enkel nog de gaten geboord worden en kan je eventueel de vias plaatsen. Als extra nabewerking kan er een laagje printlak aangebracht worden. Deze zorgt ervoor dat het koper minder snel oxideert en het solderen makkelijker gaat.Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit