Microcontrollers

Microcontrollers zijn kleine computer-on-a-chip-apparaten die geprogrammeerd  kunnen worden om verschillende elektronische toepassingen te besturen. Ze bevatten meestal een microprocessor, geheugen en input/output (I/O) randapparatuur op een enkele geïntegreerde schakeling.
12 resultaten Sorteer op


Wat is een microcontroller?

Microcontrollers zijn kleine computer-on-a-chip-apparaten die geprogrammeerd kunnen worden om verschillende elektronische toepassingen te besturen. Ze bevatten meestal een microprocessor, geheugen en input/output (I/O) randapparatuur op een enkele geïntegreerde schakeling. Ze worden vaak gebruikt in embedded systemen, zoals apparaten, auto's en industriële besturingssystemen, waar een klein, energiezuinig systeem nodig is om eenvoudige besturingstaken uit te voeren.

Wat is het verschil tussen AVR en PIC-microcontrollers?

AVR en PIC zijn beide soorten microcontrollers, maar ze zijn ontwikkeld door verschillende bedrijven en hebben enkele belangrijke verschillen.

AVR is een familie van microcontrollers ontwikkeld door Atmel (nu eigendom van Microchip). AVR microcontrollers staan bekend om hun kleine formaat, laag stroomverbruik en hoge prestaties. Ze gebruiken een RISC-instructieset en hebben een verscheidenheid aan randapparatuur zoals timers, ADC's en seriële communicatie-interfaces. Ze worden veel gebruikt in hobbyprojecten en kleinschalige industrieën vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak met C-taal.

PIC daarentegen staat voor Peripheral Interface Controller en is een familie van microcontrollers ontwikkeld door Microchip Technology. PIC-microcontrollers worden veel gebruikt in industriële besturingssystemen, automobieltoepassingen en huishoudelijke apparaten vanwege hun flexibiliteit en energie-efficiëntie. Ze zijn meestal geprogrammeerd in assembleertaal en hebben een Harvard-architectuur.

Kortom, AVR wordt over het algemeen beschouwd als gebruiksvriendelijker en beter geschikt voor hobbyprojecten en kleinschalige toepassingen, terwijl PIC's over het algemeen krachtiger en beter geschikt zijn voor industriële en commerciële toepassingen.

Hoe programmeer je een microcontroller?

Het programmeren van een microcontroller omvat meestal de volgende stappen:

  1. Sluit de microcontroller aan op een computer: Dit wordt meestal gedaan met behulp van een programmer of een debugger, die verbinding maakt met de debug- of programmeerinterface van de microcontroller.
  2. Kies een ontwikkelomgeving: Er zijn veel software-ontwikkelomgevingen beschikbaar voor microcontrollers, zoals Atmel Studio voor AVR microcontrollers of MPLAB X voor PIC-microcontrollers. Deze omgevingen bieden een code-editor, compiler en programmeur in één.
  3. Schrijf de code: Code wordt meestal geschreven in een taal op laag niveau, zoals assembler of C. Deze code bestuurt de I/O-pinnen van de microcontroller, voert berekeningen uit en implementeert logica.
  4. Compileer de code: De code wordt vervolgens vertaald in machinetaal die de microcontroller kan begrijpen.
  5. Programmeer de microcontroller: De machinetaalcode wordt vervolgens in de microcontroller geladen met behulp van de programmeur of debugger.
  6. De code testen en debuggen: Nadat de code is geprogrammeerd, is het belangrijk om deze te testen om er zeker van te zijn dat deze correct werkt. Dit kan worden gedaan door inputs naar de microcontroller te sturen en de outputs te meten om te zien of ze overeenkomen met wat werd verwacht.
  7. Indien nodig kan de code worden gewijzigd en opnieuw geprogrammeerd totdat deze correct functioneert.

Opmerking: de stappen kunnen variëren, afhankelijk van de microcontroller en de programmeersoftware die je gebruikt. Er zijn ook enkele microcontrollers die via de ether kunnen worden geprogrammeerd met WiFi- of Bluetooth-verbindingen.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit