Raspberry Pico kits

Ontgrendel het volledige potentieel van Raspberry Pi Pico met onze all-inclusive kits. Inclusief Pico-bord, accessoires, sensoren en behulpzame handleidingen. Perfect voor beginners, doe-het-zelvers en scholen.
13 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Raspberry Pico kits

Wat is de Raspberry PI Pico?

De Raspberry PI Pico is een volledig andere microcontroller tegenover de andere Raspberry Pi's. Dit komt doordat de pico geen complete Linux computer is en meer lijkt op de Arduino microcontrollers. Deze raspberry maakt gebruik van de RP2040 chip en heeft een mooie prijs om met microcontrollers te beginnen.

Het is de allereerste raspberry microcontroller die gebruik maakt van de RP2040 chip en maakt daarbij ook nog gebruik van een aangepast SoC systeem. Het is een dual-core Arm Cortex M0+ chip die draait op 133MHz. Verder bevat de microcontroller 264KB SRAM en 2 MB flash-geheugen dat wordt gebruikt om je code, media en gegevens op te slaan.

Bij het programmeren moet de code op een computer geschreven worden en vervolgens overgezet worden naar de microcontroller. Het coderen wordt gedaan in C of C++. Ook is microPython een populaire oplossing dat veel wordt ingezet voor educatief gebruik.

Is de Raspberry PI Pico een goede opvolger?

De Pico doet zeker niet onder aan zijn krachtigere voorgangers en heeft in sommige gevallen zelfs meer mogelijkheden dan de gewone Raspberry Pi's. Zo heeft de microcontroller 3 analoge ingangen en in totaal 6 verschillende poorten voor seriële communicatie. Er zijn ook een groot aantal GPIO en PWM-aansluitingen.

Wat kan ik met een Raspberry PI Pico maken en wat zijn de mogelijkheden?

Met een Raspberry PI Pico is het mogelijk om de meeste embedded systemen, DIY projecten of IoT devices te programmeren. Er bestaan veel codevoorbeelden en codebibliotheken om sensoren, LCD- en OLED schermen en andere aparaten zoals ledstrips of kleine printers te programmeren. De microcontoller heeft een relatief grote printplaat waardoor er meerdere aansluitingen mogelijk zijn. Zo zijn er aan beide zijden van de printplaat 20 aansluitingen.

De GPIO-aansluitingen zijn bedoeld als digitale ingang of uitgang en kunnen worden gebruikt met andere digitale schakelingen. Met een GPIO kan de ingang van de stand van een schakelaar ingelezen worden of kan er een relais aangestuurd worden. De SPI, I2C en UART-aansluitingen kunnen gebruikt worden om de communicatie tussen microcontrollers, sensoren, actuatoren of andere apparaten te voorzien.

Analoge ingangen kunnen dienen voor nauwkeurige metingen van analoge spanning tussen 0 en 3,3V.

Er kan ook gebruikt gemaakt worden van de PWM voor pulsbreedtemodulatie zoals het regelen van de helderheid van een led of de snelheid van een servo motor. Verder kan PWM ook gebruikt worden voor eenvoudige audio.

Wat is het verschil tussen Rapberry PI Pico en een Arduino?

Als vergelijking gebruiken we de erg populaire Arduino UNO. Als we puur kijken naar de aansluitingen dan merken we dat deze sterk op elkaar lijken. De Raspberry biedt meer digitale ingangen als de arduino. Ook zijn er extra programmeerbare pinnen die kunnen worden geconfigureerd om andere interfaces/protocollen te simuleren. Ze kunnen zo geprogrammeerd worden zodat complexe taken naar een achtergrondproces verplaatst kunnen worden.

Pin functie

Arduino Uno

Raspberry Pi Pico

Analoge ingang

6 (10 bits)

3 (12 bits)

Generiek I/O (GPIO)

14

26

Seriële communicatie via SPI

1

2

Seriële communicatie via I²C/TWI

1

2

Pulsbreedtemodulatie

5

16

Overige aansluitingen

3 harware interrupts en 1 seriële poort

8 state machines en 2 seriële poorten

Als we de processoren vergelijken dan zien we dat de processor van de raspberry op een hoger niveau zit dan de Arduino. Die van de Rapsberry draait op maximaal 133MHz wat veel sneller is dan de 16MHz van de Arduino. Daarnaast bevat deze Raspberry 264KB SRAM tegenover de magere 2KB van de Arduino UNO.

Hoe programmeer ik de Raspberry PI Pico?

Het programmeren van Python op de Pi Pico is niet helemaal hetzelfde als op de gewone Pi. De Raspberry Pi Pico maakt gebruik van de programmeer talen C, C++ of mycroPython. C en C++ zijn wat lastiger aan te leren als microPython, welke gebaseerd is op Python en relatief makkelijk om aan te leren is.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit