Wij zijn geopend! Bestellingen worden maandag de 23ste gewoon verzonden zoals gewoonlijk.

Weerstanden sets

Weerstanden zijn cruciaal in veel circuitontwerpen. Het enige probleem lijkt te zijn dat weerstanden in het niets verdwijnen. Door een reeks weerstanden in te slaan, heb je altijd degene die je nodig hebt bij de hand!
9 resultaten Sorteer op


De 3 populairste Weerstanden sets

Wat is een weerstand?

Een weerstand is een elektronisch component dat is ontworpen om de elektrische stroom in een schakeling te beperken. De weerstand doet dit door weerstand te geven in de schakeling, dat wordt gemeten in ohm (Ω). Weerstanden zijn gemaakt van verschillende materialen en zijn er in veel verschillende vormen en maten.

Ze worden gebruikt in een breed scala aan elektronische apparaten, waaronder radio's, televisies, computers en vele andere apparaten. In een eenvoudig circuit kunnen weerstanden worden gebruikt om de stroom naar verschillende delen van het circuit te regelen, zoals een lamp of een motor. Ze kunnen ook worden gebruikt om de spannings- of stroomniveaus in een circuit aan te passen om de gewenste niveaus te bieden voor de werking van elektronische apparaten.

Wat zijn de toepassingen voor weerstanden?

Enkele van de belangrijkste toepassingen van weerstanden zijn:

  • Beperk de stroom: Door een weerstand in serie met een component te plaatsen, kan de totale stroom worden beperkt.
  • Werkpunt van transistoren en andere actieve apparaten: Weerstanden kunnen worden gebruikt om het werkpunt van transistors en andere actieve apparaten in een circuit in te stellen.
  • Spannings deling: Twee of meer weerstanden kunnen in serie worden geschakeld om een spanningsdelercircuit te creëren, dat kan worden gebruikt om het spanningsniveau van een signaal te verlagen.
  • Signaal verzwakking: Een weerstand kan in serie worden geplaatst met een signaalbron om de amplitude van het signaal te verminderen.
  • Vermogensdissipatie: Een weerstand kan worden gebruikt als "dummy load" om overtollig vermogen in een circuit af te voeren.
  • Stroom meting: Een weerstand kan in een circuit worden gebruikt om de stroom die er doorheen vloeit te meten door de spanningsval over de weerstand te meten.

Wat is de tolerantie van een weerstand?

De tolerantie van een weerstand verwijst naar de toegestane variatie van de weerstandswaarde van een weerstand ten opzichte van de nominale (vermelde) waarde. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage en is meestal een van de specificaties voor een weerstand.

Een weerstand met een tolerantie van 5% heeft bijvoorbeeld een weerstandswaarde die binnen 5% van de nominale waarde ligt. Dit betekent dat als de nominale waarde van de weerstand 1kΩ is, de werkelijke weerstandswaarde ergens tussen 950Ω en 1,05kΩ kan liggen.

De standaard weerstandstolerantie omvat 1%, 2%, 5%, 10% en 20% tolerantie, er zijn ook speciale case zoals 1% en 0,1% tolerantieweerstanden zijn ook beschikbaar die worden gebruikt in precisietoepassingen.

Hoe weerstandswaarden aflezen?

Weerstandswaarden worden meestal weergegeven door een reeks gekleurde banden op het component. Om de waarde van een weerstand af te lezen, kan je de kleurcode van de banden nalopen.

De standaard kleurcode van de weerstand heeft vier banden: de eerste twee banden vertegenwoordigen de eerste en tweede significante cijfers van de weerstandswaarde, de derde band vertegenwoordigt de vermenigvuldiger (aantal nullen om toe te voegen aan het einde van de eerste twee cijfers) en de vierde band is de tolerantie, die aangeeft hoe nauwkeurig de weerstandswaarde is.

Hier is een voorbeeld van het lezen van de waarde van een 4-bands weerstand:

  1. De eerste band is bruin, wat staat voor het eerste significante cijfer 1.
  2. De tweede band is zwart, wat staat voor het tweede significante cijfer 0.
  3. De derde band is oranje, wat staat voor de vermenigvuldiger x10^3 (of 1000).
  4. De vierde band is goud, wat een tolerantie van +/-5% vertegenwoordigt.

De weerstandswaarde van deze weerstand is dus: (1 x 10^3) + (0 x 10^0) = 1000 ohm of 1k ohm en de tolerantie is +-5%.

Je kan ook gebruik maken van onze weerstand waarde calculator.

Wat zijn de weerstanden reeksen?

Standaard weerstands reeksen verwijzen naar de specifieke weerstandswaarden die het meest worden gebruikt in elektronische schakelingen. Deze standaardwaarden zijn gebaseerd op een voorkeursnummersysteem, waardoor een gemakkelijke en efficiënte selectie van weerstandswaarden mogelijk is.

De meest voorkomende standaard serie weerstandswaarden is de EIA (Electronic Industries Alliance) standaard, ook wel bekend als de E-serie. De E-serie bevat de volgende waarden: 10, 12, 15, 18, 22, 27, 33, 39, 47, 56, 68, 82.

De waarden van de E-serie zijn afgeleid van een basis van 10, waarbij elke waarde de vorige waarde is vermenigvuldigd met de factor 1,2 of gedeeld door de factor 1,2. Dit zorgt voor een breed scala aan weerstandswaarden met een goede spreiding ertussen.

Een andere veelgebruikte standaard is de IEC-standaard (International Electrotechnical Commission), bekend als de "Preferred Numbers", een vergelijkbare benadering van EIA-series, maar met een aantal andere waarden.

Veel ontwerpers van schakelingen geven er de voorkeur aan om standaard weerstandswaarden in hun ontwerpen te gebruiken, omdat deze gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij distributeurs van elektronische componenten en ze bekend zijn met de eigenschappen.




Klantbeoordelingen over Weerstanden sets

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit