LED aanzetten met bluetooth en je eigen app maken.

Geplaatst op

Hallo mijn naam is Daphne. Hierin probeer ik uit te leggen hoe je een LED lampje aan krijgt met je telefoon. Dit is de eerste keer dat ik er een artikel over schrijf als je tips of vragen hebt mag je ze altijd vragen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt dan kun je heel wat leuke dingen maken met bluetooth.

Wat heb je nodig?

Producten lijst

Arduino Uno R3 - clone Direct leverbaar € 11,50 HC-06 Bluetooth module met adapter - clone Direct leverbaar Ik heb deze gebruikt maar je kunt ook de HC-05 gebruiken € 8,50 Male-Female 10 cm bandkabel 40 stuks Direct leverbaar € 2,35 Weerstanden set 1% 600 stuks 30 waardes Direct leverbaar € 5,10 LED kit 3mm en 5mm - 80 stuks Direct leverbaar € 7,45 USB 2.0 kabel type B 100cm blauw Niet op voorraad € 3,25 Totaal € 38,15

Aansluiten

We beginnen met het aansluiten van de led en de bluetooth module aan het arduino bord. Ik gebruik zelf geen breadbord maar je kunt ze wel gebruiken.

Je soldeert een weerstandje aan het korte pootje van het LED lampje en stopt deze in GND onder de digital PWM.

Het andere pootje van je LED doe je in 13.

Pak je bluetooth module erbij op de achterkant staan verschillende letters zo moet je ze aansluiten.

RXD - TX

TXD - RX

GND - GND

VCC - 5V

state en EN gaan we nu niet gebruiken

aansluit schema aansluit schema

Programmeren

Het programmeren is best wel simpel en ik heb geprobeerd uit te leggen wat er gebeurd bij iedere regel. Het zou vast ook op een makkelijkere manier kunnen. Dit kun je kopiëren in je Arduino programma. Als je dit op je Arduino upload kun je een foutmelding krijgen, trek dan de TX en RX kabel eruit en probeer het opnieuw.

App maken.

Ik gebruik MIT app inventor. Om in te loggen heb je alleen een gmail adres nodig.

-Sleep Listpicker uit het linker kolom in de telefoon die afgebeeld staat. Aan de rechterkant kun je hem een andere naam geven of een leuke kleur geven. Bij width wil je hem op fill parent zetten. Hiermee kun je zo dadelijk connecten met bluetooth

-Sleep onder layout een horizontal arrangment erin.

-Sleep 2 buttons in de horizontal arrangment. Deze wil je naast elkaar en allebei ook fill parent. Deze kun je de naam uit en aan geven.

-Bij Connectivity aan de rechterkant kun je een bluetooth cliënt erin slepen deze staat dan als het goed is onder je telefoon.

Rechtsboven in de hoek staat blocks daar wil je op klikken.

Je wilt nu onder listpicker 1. Before picking naar het midden slepen en after picking naar het midden slepen.

Onder before picking wil je een puzzelstukje met elements deze staat ook onder het kopje listpicker

hieraan wil je een puzzelstukje met addresses and names deze staat onder het bluetooth client knopje

Onder after picking wil je een puzzelstukje met selection (deze staat ook onder listpickers). Hieraan wil je een puzzelstukje met connect adres (deze staat onder bluetooth client). Hieraan wil je selection (onder listpickers).

Aan het eerste selection puzzelstukje wil je er eentje met text (onder listpickers) en hieraan wil je een leeg textvakje (deze kun je vinden in het text vakje aan de linker kant) met connected erin of zoals ik het heb. HIJ DOET HET.

Je wilt hieronder 2 puzzelstukjes met button 1 en button 2

Aan button 1 doe je een send text (staat onder bluetooth). hieraan weer een leeg textvakje met daarin 1

Bij button 2 doe je hetzelfde alleen dan in het textvakje het cijfer 0

Als je dit allemaal gedaan hebt kun je de app downloaden op je telefoon. Deze heet MIT A12 Companion. Met deze app kun je een QR code scannen. De QR code vind je in de webbrowser waar je zonet de app in hebt gemaakt. Boven aan staat build hier kun je op QR code drukken. Nu download je de app. Connect je telefoon met de bluetooth module niet alleen in je instellingen maar ook in de app en dan zal hij het moeten doen.

Ik hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is. Veel succes met het opbouwen. Heb je verder nog vragen of tips en tricks dan kun je altijd een bericht achterlaten.

Geschreven door

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit