Beschouw 433MHz als de frequentie van een radiostation, maar dan voor gadgets in plaats van voor radioprogramma's. Deze frequentie is populair voor allerlei draadloze thuisprojecten. Van garagedeuropeners tot eenvoudige afstandsbedieningen: veel apparaten gebruiken deze frequentie omdat deze betrouwbaar is en niet veel kost.
Stel je voor dat je van doe-het-zelfprojecten houdt en de verlichting in je woonkamer wilt aandoen zonder van de bank af te komen, of misschien wil je een eenvoudig systeem dat je laat weten wanneer de post arriveert. 433MHz-modules zijn perfect voor dit soort taken. Ze zijn super betaalbaar en vrij eenvoudig in te stellen, dus je hoeft geen technisch genie te zijn om ze te gebruiken.
Het aanbod van deze modules kan variëren. In een duidelijke zichtlijn kunnen sommige modules signalen tot een paar kilometer ver zenden. Maar in een huis, waar muren en andere voorwerpen in de weg staan, is het meestal minder – eerder tientallen meters. Wil je dat bereik uitbreiden? Je kan dit doen door een krachtigere antenne toe te voegen.
Er zijn hoofdzakelijk twee soorten die je tegenkomt. Eén daarvan is de zender, die de signalen uitzendt. De andere is de ontvanger, die deze signalen oppikt. Sommige modules kunnen beide doen: signalen verzenden en ontvangen; dit worden transceivers genoemd. Je kunt ze gebruiken in complexere projecten waarbij apparaten heen en weer moeten praten, zoals een tweewegafstandsbediening voor een drone.