PCB breakout borden

PCB breakout borden zijn compacte modules om een chip, connector of SMD component gemakkelijk met een experimenteerprint of een breadboard te verbinden.
31 resultaten Sorteer op


De 3 populairste PCB breakout borden

Wat is een printplaat?

Een printplaat is een bord gemaakt van niet-geleidend materiaal. Op de plaat is koper aangebracht, ook wel print-sporen genoemd. De printplaat heeft als functie om elektrische componenten te dragen. De sporen zorgen voor een elektrische verbinding van de elektrische componenten.

Wat voor printplaten zijn er?

Enkelzijdige printplaat

De enkelzijdige printplaat is de meest eenvoudige soort. Hierbij is er enkel aan 1 zijde koper aangebracht. Dit betekent dat de printplaat enkel aan 1 zijde geleidend materiaal bevat. De andere kant bevat de elektronische componenten die aan de onderkant met elkaar verbonden worden. Het gaat dus om een printzijde en een componentzijde. De componenten worden op de kopersporen vast gesoldeerd. Het voordeel is dat deze heel handig en goedkoop zijn voor eenvoudige schakelingen.

Dubbelzijdige printplaat

Bij een dubbelzijdige printplaat is de koper laag aan beide kanten van de printplaat aangebracht. Deze worden tegenwoordig veel meer toegepast dan enkelzijdige printplaten. De print is doordat componenten aan 2 kanten aangesloten kunnen worden, meestal kleiner. Dit is handig voor toepassingen waarbij lichtgewicht en een compacte inbouw belangrijk zijn.

Flexibele printplaten

Voor wat flexibelere toepassingen kan je gebruik maken van een flexibele printplaat. Hiervoor wordt er polyamide of polyester gebruikt als materiaal. Dit isolatiemateriaal blijft sterk en is flexibel in dunne vorm. Het voordeel van dit materiaal, is dat het zijn eigenschappen behoudt bij hogere temperaturen.

Materiaal

De meest voorkomende printplaten worden gemaakt uit papier of uit fiberglas (glasvezel). Prints gemaakt uit papier zijn minder qua kwaliteiteit, ze zijn bijvoorbeeld minder sterk en breekbaarder dan prints uit glasvezel en nemen veel vocht op. Ook kunnen printsporen vaak maar aan 1 kant aangebracht worden. Prints uit glasvezel hebben een zeer sterk basismateriaal en kunnen zeer goed tegen hogere temperaturen. Ze zijn zeer stijf waardoor het materiaal zeer geschikt is bij zwaardere componenten. Glasvezel zorgt voor een zeer hoge kwaliteit.

Hoe kan ik een schakeling op een experimenteerptint bevestigen?

Belangrijk is om te starten met de juiste print op basis van je schakeling. Probeer de componenten zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen (let er ook op dat er bijvoorbeeld een heatsink bij geplaatst moet worden). Over het algemeen houd je een bovenkant en onderkant aan, aan de bovenkant steek je de componenten door de gaten van de print, en aan de onderkant soldeer je deze vast aan de eilandjes. DIt kan met een soldeerbout en soldeer tin. Vergeet ook vooral geen extra draad om verbindingen te maken met componenten die verder uit elkaar staan.
Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit