DSMR-logger V4 (Slimme Meter uitlezer)

Geplaatst op

ADC Interface

Een groot nadeel van de Slimme Meter is dat deze de energie van de zonnepanelen sommeert met die van de verbruikers op dezelfde groep.

Zo krijg je nooit een inzicht in de werkelijk opgewekte energie en de werkelijk verbruikte energie. De opgewekte energie kun je ook (buiten de Slimme Meter om) meten met een AC Stroom Sensor (bijvoorbeeld een SCT013-030 of ECS1030-L59). Deze klem je om de, in de meterkast binnenkomende, fase draad van de zonnepanelen en ze geven een spanning af die afhankelijk is van de stroom die door de kabel loopt.

ADC Circuit ADC Circuit
Voor gebruik van dit soort sensoren is de ADC (Analoge to Digital Convertor) pin van de ESP8266 uitermate geschikt. In het schema van de DSMR-logger v4 heeft deze, via een weerstands-deler, een bereik van 0-5volt. Door R12 en R13 (5% tolerantie, een kleinere tolerantie is beter) aan te passen kun je dit bereik veranderen.
Huidige pagina 5. ADC Interface 1. Introductie 2. Data Request Circuit 3. Telegram verwerken 4. I2C Interface 5. ADC Interface 6. Putting It All Together 7. Een mooie verpakking Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit