DSMR-logger V4 (Slimme Meter uitlezer)

Geplaatst op

Data Request Circuit

Voor het “hoog” en “laag” maken van de Data Request pin van de Slimme Meter heb ik verschillende varianten uitgeprobeerd. Met een combinatie van één of twee transistoren en/of MosFets kreeg ik het niet stabiel werkend. Uiteindelijk is het een opto-coupler geworden.

Hieronder staat het schema voor de Data Request functionaliteit:

Data Request Circuit Data Request Circuit

Het circuit wordt gestuurd vanuit GPIO12 van de ESP8266 en zorgt ervoor dat bij een “hoog” signaal de led in de opto-coupler gaat branden.

Hierdoor zal de transistor “sluiten” (hij gaat geleiden) waardoor de 5Volt op de collector (pin5) direct op de emitter (pin4) terecht komt (hij wordt “hoog”). Hierdoor zal DTR_SM ook “hoog” worden en zal de Slimme Meter een telegram versturen.

DTR circuit op het 1of!-Proto bordje DTR circuit op het 1of!-Proto bordje
Huidige pagina 2. Data Request Circuit 1. Introductie 2. Data Request Circuit 3. Telegram verwerken 4. I2C Interface 5. ADC Interface 6. Putting It All Together 7. Een mooie verpakking Geschreven door Website Willem Aandewiel (1955) heeft als achtergrond een opleiding in elektronica en digitale technieken. Het grootste deel van zijn werkbare leven heeft hij echter in de automatisering gewerkt waar hij zo'n beetje in alle disciplines van programmeur tot projectleider en projectmanager heeft gewerkt. Willem was één van de eerste Nederlanders met een micro-computer (KIM-1, 1976) in een tijd dat de PC nog moest worden uitgevonden. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het ontwerpen en maken van kleine elektronische schakelingen met microprocessoren. Zijn ‘mission in life’ is om mensen enthousiast te maken voor het zelf maken van elektronische schakelingen, microcomputers en programmeren.

Reacties

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit