3 mm led

3mm LEDs zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en te gebruiken in veel verschillende projecten met verlichting als toepassing. De beschikbare kleuren zijn geel, groen, rood, oranje, wit, warm-wit en blauw.
23 resultaten Sorteer op


De 3 populairste 3 mm led

Wat is een led?

Een LED, of Light Emitting Diode, is een elektronisch component dat licht uitzendt wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. LED's zijn zeer efficiënt, gaan lang mee en zijn duurzaam in vergelijking met traditionele gloeilampen en fluorescentielampen. Hierdoor zijn ze populair voor gebruik in een breed scala aan toepassingen zoals verlichting, displays en het weergeven van status. LED-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waaronder de veelgebruikte 3 mm, 5 mm en 10 mm LED's. Ze zijn gemaakt van halfgeleider materiaal en hebben een positieve en negatieve pool, de positieve is de anode en de negatieve is de kathode. Wanneer de elektrische stroom door materiaal in de LED stroomt, genereert het fotonen, waardoor licht wordt geproduceerd.

Waar worden LED's voor gebruikt?

LED's zijn populair in veel toepassingen vanwege het kleine formaat, hoge efficiëntie en lange levensduur. Enkele populaire gebruiksvoorbeelden zijn:

  1. Verlichting: LED's worden veel gebruikt in verlichting, zoals autoverlichting, binnen- en buitenverlichting en voor accenten.
  2. Displays: LED's worden gebruikt in elektronische displays en borden, zoals digitale klokken, scoreborden en elektronische reclameborden.
  3. Indicatielampjes: LED's worden vaak gebruikt als indicatielampjes in elektronische apparaten, vaak om aan te geven of het apparaat is ingeschakeld en om de status van het apparaat weer te geven.
  4. Robotica: LED's worden gebruikt in robotica en andere projecten waar kleine, efficiënte en duurzame lampen nodig zijn.
  5. Doe-het-zelf- en hobbyprojecten: LED's worden vaak gebruikt in een verscheidenheid aan doe-het-zelf- en hobbyprojecten zoals Arduino , Raspberry Pi en andere op microcontrollers gebaseerde projecten.
  6. Speelgoed en spellen: LED's worden in allerlei soorten speelgoed gebruikt vanwege de laagspanningstoepassing, minimale warmte productie en lage kosten.

Hoe bereken ik de juiste weerstand voor een LED?

Een weerstand wordt meestal in serie geplaatst met een LED om de hoeveelheid stroom die door de LED vloeit te beperken. LED's zijn gevoelig voor overmatige stroom en te veel stroom kan de LED beschadigen of de levensduur verkorten.

Om de weerstand van een schakeling met een LED te berekenen, moet je de doorlaatspanning (Vf) en de stroom (Io) van de LED weten, evenals de spanning van de schakeling.

Eerst moet je de totale spanning (Vtotal) berekenen door de doorlaatspanning van de LED (Vf) af te trekken van de spanning van de schakeling.

Vervolgens moet je de totale stroom (I) berekenen die door de schakeling vloeit door de totale spanning (Vtotal) te delen door de gewenste bedrijfsstroom (Io) voor de LED.

Ten slotte kan je de weerstand (R) voor het circuit berekenen door de totale spanning (Vtotal) te delen door de totale stroom (I) die door de LED gaat.

R = Vtotaal / I

Deze tabel toont een lijst met algemene weerstandswaarden die gebruikt kunnen worden voor een enkele LED bij verschillende spanningen:

SpanningStroom (mA)Weerstandswaarde (Ohm)
3.3V20mA47 Ohm
5V20mA180 Ohm
9V20mA330 Ohm
12V20mA470 Ohm
24V20mA1500 Ohm

Het is belangrijk op te merken dat alle bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op de aanname van een enkele LED die in serie is geschakeld met een weerstand. Wanneer meerdere LED's in serie of parallel worden geschakeld, zullen de berekeningen anders zijn. In serie wordt de doorlaatspanning van de LED's opgeteld en parallel wordt de stroom over alle LED's verdeeld.

Wat is de doorlaatspanning en stroomsterkte voor een LED?

De doorlaatspanning en stroomsterkte voor een LED kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke type LED en de fabrikant.

Doorgaans varieert de doorlaatspanning (Vf) voor een LED van 1,8 tot 3,5 volt. Dit verwijst naar de spanning die nodig is om de LED aan te sturen en te laten oplichten. De doorlaatspanning is grotendeels afhankelijk van de LED-kleur en kan kleine afwijkingen tussen leveranciers hebben.

Over het algemeen gelden deze doorlaatspanningen voor de volgende LED-kleuren:

LED-kleurDoorlaatspanning (Vf)
Rood1.8V
Oranje2.0V
Geel2.1V
Groente2.2V
Blauw3,2V - 3,6V
Wit3,2V - 3,6V

De typische stroom (Io) voor een LED is ongeveer 20-30mA, maar dit kan variëren afhankelijk van de LED. Dit verwijst naar de maximale stroom die de LED veilig zonder schade aan kan. De nominale stroom wordt ook wel de "bedrijfsstroom" genoemd en het is belangrijk om deze niet te overschrijden, anders kan de LED beschadigd raken of een kortere levensduur hebben.

Het is belangrijk om de specificaties van de fabrikant of leverancier te controleren voor de specifieke LED die je gebruikt om er zeker van te zijn dat de juiste spanning en stroom worden gebruikt.
Klantbeoordelingen over 3 mm led

Webwinkelkeur Kiyoh Trustpilot Opencircuit